Kaikki kaiuttimet mitataan ammattilaistasoisella audiomittauslaitteistolla: Audio Precision -audioanalysaattori, Bruel&Kjaer -mikrofoni ja -vahvistin.

Kaiutinsuunnittelun periaatteita


Hyviä mutta edullisia kaiuttimia voidaan valmistaa huolellisella komponenttivalinnalla, asiantuntevalla suunnittelulla ja tehokkaalla valmistustekniikalla.

Suunnittelijalla on pitkä kokemus nuoruusvuosilta lähtien kaiuttimien suunnittelusta ja rakentamisesta. Se oli aluksi harrastuksena, ja muuttui sitten työuraksi äänimittauksien ammattilaisena ja kaiuttimien suunnittelijana ja rakentajana.

Periaatteena on suunnitella hyviä ja sisustukseen sopivia mutta edullisia kaiuttimia tavallisille käyttäjille. Kaiuttimet toimivat ilman monimutkaista asettelua tai säätämistä, mutta tarvittaessa voi lisätä ulkoisia korjaimia. Joitain perusasioita on hyvä tietää kaiuttimien sijoittelusta ja huoneen vaikutuksesta, siihen annetaan opastusta tarvittaessa. 

Suuremmissa kaiutinmalleissa bassoäänet toistetaan kaiuttimen sisäisellä bassokaiuttimella (subwoofer), pienempikokoisissa pilarikaiuttimissa, pöytäkaiuttimissa ja design-kaiuttimissa erillisellä subwooferilla. Useimmissa malleissa bassokaiutin on umpikotelossa, jolla saadaan tarkka ja pehmeä bassoääni pienessäkin kotelossa. Monet muuntyyliset tai pienikokoiset bassokaiuttimet antavat heikon, jumputtavan tai kumisevan äänen.

Pienehkö subwoofer-kaiutin riittää normaaliin kuunteluun musiikille ja elokuville tavallisessa huoneessa, varsinkin kerrostalossa. Suurempia bassovoimakkuuksia varten mallistossa on isompia ja tehokkaampia subwoofereita.

Keskiäänet toistetaan laajakaistakaiuttimella, jolloin kuulolle herkällä keskiäänialueella ei ole jakosuotimia aiheuttamassa vääristymiä ääneen. Jakosuotimet tehdään mahdollisimman vähillä komponenteilla, jolloin vältetään vaihevääristymiä. Diskanttikaiutin toistaa vain kaikista ylimmät äänet.

Kaiuttimissa käytettävät vahvistimet ovat digitaalisia D-luokan vahvistimia. Ne ovat pienikokoisia, kevyitä, pienihäviöisiä, eivätkä lämpene.

Suorakulmion muotoiset kaiutinkotelot tehdään puulevystä tai vanerista. Muitakin kotelomuotoja on mallistossa, Design-kaiuttimia, kuten pallokaiuttimet. Ne tehdään puusta, tai muusta riittävän jäykästä materiaalista. Suurempitehoiset bassokaiuttimet tehdään paksusta puulevystä tai vanerista, sisällä riittävästi tukirimoja, jolloin lujuutta tulee lisää.

Bassokitaran soittaminen harrastuksena erilaisissa bändeissä on innostanut suunnittelemaan ja rakentamaan monenlaisia bassokaappeja bändikäyttöön.

Uusimpina malleina ovat dipolikaiuttimet, niissä ei ole koteloa vaan pelkkä etulevy ja kapeat sivutuet takana. Dipolikaiuttimien ääni on avara ja dynaaminen, se kuulostaa erinomaiselta verrattuna vastaavantasoisen kotelokaiuttimen ääneen. Dipolikaiuttimet suuntaavat äänet kuuntelupaikalle, sivusuuntiin äänet vaimenevat, joten huoneresonanssit ovat paljon pienemmät kuin kotelokaiuttimilla. 

Dipolikaiuttimia on muutama erilainen malli, ja niitä tehdään tilausten mukaan muunlaisia. Erikoisimpana ovat dipolisubbarit, eräänlainen rakosubbari, jossa on 2 tai useampia subwoofer-elementtejä vastakkain kapeassa raossa. Sopivasti virittämällä tällä rakenteella saadaan bassotoisto ulottumaan matalammalle.  

Copyright Foxkaiutin 2023